тел: +359 878 899 980       e-mail: office@hopixit.com
Image Alt

Hopix IT

Черният петък и онлайн магазините

До преди няколко години свързвахме Черният петък с репортажите, в които ни представяха огромни опашки, от хора чакали с часове, за да могат да закупят желаната стока на изключително изгодна цена. С развитието на онлайн търговията и по-прецизното изработване на онлайн магазини, нещата малко се попромениха. В последните две години от този празник за търговци и потребители наречен Черен петък, първите имат печалба от около 1 трилион долара. Но всъщност не това е причината поради, която потребителите решават да пазаруват точно в този ден. Основната причина е, че това е деня, в който потребителите печелят повече от търговците… поне за единица продукция.

За всеки търговец, навярно е мъчително да гледа, как бесните отстъпки на Черен петък

стопяват печалбите му. Разбира се, запазвайки позитивното си отношение към света, ние в Hopix IT, бихме помогнали с няколко съвета към собствениците на онлайн магазини, които да запазят и вашето позитивно настроение в последния петък на ноември. 

Първо – подгответе се да има място за всички! Помните, как в зората на българския вариант  на Черен петък сайтове, които наливаха милиони за реклама бяха недостъпни, защото не можеха да посрещнат създалия се трафик. Предвидете обмена на данни, които ще ви е неодходим. Погледнете статистиката от трафика си по време на подобни кампании, като тази, която ще правите за Черен петък. Не надскачайте себе си. Не е много по-различно отколкото физически магазин. Там предвиждате колко човека да пуснете вътре, а другите ги държите отвън, но тук не може да ги държите навън, защото онлайн клиента е само на един клик разстояние от другия онлайн магазин. 

Второ – разполагайте се според чергата си. Не надскачайте себе си по отношение на

маркетинговия бюджет. Големите отстъпки на този ден са по-важни от големите реклами. Използвайте умния подход-пробвайте различни реклами към точната група. Ако продуктът ви е добър и изгоден потребителите ще свършат останалата част от работата. Черният петък е единствения ден в годината в който потребителите са средата ускорител за популяризиране на вашия продукт. В останалото време, за съжаление на повечето собственици, средата ускорител са различните медии, за които се плаща предоволно. 

Трето –  обслужвайте както всеки един друг ден. Ясно е, че цената на продукта ще е под вашето желание като търговци, затова продайте и добрия образ на вашата марка. Бъдете в услуга на клиента цял ден. Предвидете колеги, които да могат да отговарят на запитванията в сайта, в Facebook, в другите социални медии, имайте и непрекъсната готовност на телефонните линии. 

Четвърто – доверете се на технологиите. Преди да започнете изработване на онлайн магазина си направете добър план. Нима когато искате да си закупите физически магазин не го правите? Нима не гледате да има витрина, място за продуктите ви, не мислите къде ще обособите промоциите и т.н.? Дори частта с промоциите да я направите като доработка на по-късен етап, я направете така че да ви върши работа и да може да я поддържате лесно. 

Промоциите на Черния петък не са нищо по-различно от промоциите по принцип, но с една съществена разлика – отношението на хората е доста по-различно и то в полза на тези, които сте изработили своите онлайн магазини добре.