тел: +359 878 899 980       e-mail: office@hopixit.com
Image Alt

Hopix IT

10 правила за поддържане на добър онлайн магазин

 

 

Много хора решават да създадат онлайн магазин в днешно време, защото изглежда, че е евтино да бъдеш онлайн и е лесно да продаваш. Възможността да получавате пари, продавайки онлайн е доста  примамлива, но има няколко правила за поддържане на онлайн магазин, ако не искате просто да изгаряте пари, без да получавате никакви резултати.

 

Има много неща, за които трябва да се погрижите. В тази статия вие ще узнаете как да направите успешен онлайн магазин от самото начало, от получаването на идея чрез настройването на действителния онлайн магазин, за да направите първите продажби, включително как да се държите с клиентите си след покупката.

Ще прочетете 10 правила, които могат да ви помогнат на онлайн магазина ви.

 

1. Имате уникални, качествени продукти – работете с надеждни доставчици

Един от най-важните фактори за поддържане на онлайн магазин е да предлагате продукти, от които хората се нуждаят на вашето целево местоположение. Трябва да намерите ниша в която се чувствате най-добре. Продавайте артикули, които не са като тези, които можете да намерите в всеки онлайн магазин.

Обмислете добре какви продукти ще предлагате, помислете какво липсва на пазара, където живеете или къде искате да продавате с вашия онлайн магазин. Можете също така да попитате приятелите и семейството си какво според тях би било от полза да се предава онлайн и какво най-често търсят те, но не откриват.

 

Има обаче нещо, което е по-добре да избягвате, ако искате да постигнете успех в дългосрочен план и искате да получите продажби. Помислете за пазари като eBay, Amazon, AliExpress или много други. Представете си, че купувате от тези места като физическо лице. Не обичате да харчите много пари там, защото се страхувате от измами, не получавате продуктите, нямате гаранция, евтино качество и вероятно също не предпочитате да чакате дълги седмици или дори месеци за поръчания от вас артикул.

 

Ситуацията е същата, когато търговецът на дребно иска да получи продукти от пазарите, за да ги продаде в собствения си онлайн магазин. Вашите клиенти трябва да чакат тези продукти с лошо качество дълго време и има само един ненужен участник в този процес, това сте вие. Хората могат също да купуват тези неща директно от пазара и това би било по-евтино за тях. Това е лоша сделка за вас. Също така, не забравяйте за факта, че много други собственици на онлайн магазини продават от тези места, така че няма шанс да бъдете уникални.

Вместо това е по-добре да изберете истински доставчик от вашето местоположение с качествени продукти.

 

След като намерите най-добрия доставчик, чиято услуга отговаря на вашите нужди, трябва да се свържете с тях и да поискате файл за подаване на данни, така че да можете да импортирате техните продукти във вашия онлайн магазин.

Също така е важно да използвате live връзка за управление на продуктите, така че те да могат да бъдат винаги актуални и така клиентите ви да не се налага да се изправят пред съобщения, че артикулът е изчерпан.

 

2. Изберете надеждна платформа за електронна търговия

Избора на надеждна платформа за електронна търговия улеснява работата ви. В интернет има много платформи, една от тях е OSHI cart.

 

Тя e леснa за ползване и представляват цялостно решение за вашия онлайн бизнес. OSHI cart е платформа, която е стабилна, рационална, издръжлива и разполага със множество разработени модули.

 

3. Правилна маркетингова стратегия

Когато става въпрос за маркетинг се фокусирайте върху популяризирането на  онлайн магазина си.

Какви начини са на разположение за вас?

 

Facebook – споделяйте публикации в профила си често, използвайте Facebook Ads. Споделете съдържанието си в точното часово време;
Instagram – споделяйте естетически изображения, използвайте най-добрите хаштагове, споделяйте истории в профила си, работете с платена реклама, ако имате свързани продукти или услуга;
YouTube – Създавайте очарователни видеоклипове за най-продаваните или най-новите ви продукти, споделете историята и успехите на вашата компания, чрез видеа;
LinkedIn – Този сайт е по-официален от останалите. Ако някой влезе в контакт с вас в LinkedIn, вероятно зад това има сериозно бизнес намерения.

 

Ако имате профили на тези платформи, хората могат да ви проверят по повече начини и да бъдат сигурни, че имате надежден бизнес, който се грижи за неговото обслужване и клиентите.

Използвайте Google AdSense, Google AdWords, изпращайте бюлетини, уникални имейли. Също така, не забравяйте за партньорски програми.

 

След като имате реализирана покупка, трябва да си подсигурите обратно връщане на купувачите при вас. Това може да го направите с ремаркетинг кампании или с подканващ бюлетини. Дръжте клиентите си мотивирани.

 

4. Имайте отлично обслужване на клиентите

Отличното обслужване на клиентите е един от най-важните ключове освен качествените продукти, за да бъдете успешни като търговец. Отговорете на въпросите на клиентите възможно най-бързо, създайте меню с често задавани въпроси, споделете вашите данни за контакт, осигурете чат на живо на вашия сайт и споделете всяка важна информация в подменюта, като таблицата с размери, времето за доставка и т.н.

Когато става въпрос за комуникация, винаги бъдете откровени. Ако клиентите имат добър опит за това как се отнасяте с тях, те най-вероятно ще се върнат при вас.

 

5. Изградете изчистена и изрядна визия

Хората преценяват онлайн магазина по неговия дизайн. Уверете се, че структурата и цветовете са естетични, че имате висококачествени изображения и че е лесно да намерите нещо на уебсайта. Опитайте отзивчив дизайн, за да направите потребителското изживяване по-добро.

 

6. Имайте добри цени

Промоцията, че имате добри цени и отстъпки, може да ви накара да бъдете запомнени.

Проверете как се държат вашите конкуренти и помислете каква би била цената, която вашата целева аудитория би приела

 

7. Осигурете кратко време за доставка

Ако работите с местни доставчици, можете да предоставите кратко време за доставка на вашите клиенти. Те със сигурност ще избират вашия продукт вместо другите.

 

8. Не дразнете клиентите

Как може да изгоните потенциалните си клиенти от уебсайта? С много изскачащи прозорци, цветни мигащи бутони и реклами, с споделяне на безполезни публикации в социалните медии, с изпращане на много бюлетини без сериозна причина, но с празни думи.

 

9. Попълвайте блога си

Писането на блог е добър начин да информирате клиентите как да използват продукт, защо е изгодно да го купуват. Не винаги вашите публикации трябва да са за самите ви продукти, можете да пишете всякакви теми, свързани с вашия пазар, с това, което продавате. Добре е, защото статиите ви могат да бъдат вдъхновяващи и това също е добър маркетингов инструмент, можете да го използвате като рекламно съдържание на вашите сайтове в социалните медии.

 

10. Винаги проверявайте отново какво правите

Уверете се, че всичко е изрядно около вашия онлайн магазин и социалните ви мрежи.

Важно е, за да може да бъде очевидно за всички, че се грижите за вашия бизнес, вашите клиенти и каквото и да правите, е добре и си струва да разчитат на вас. Те могат да мислят, че ако вашата корпоративна идентичност и всичко изглежда добре, включително уебсайта ви и добрата дейност в социалните медии, тогава вашите продукти също си струва да бъдат закупени.

 

Това са само няколко основни неща за успешен онлайн магазин и те не изчерпват всички въпроси и отговори за успешен бизнес онлайн.