тел: +359 878 899 980       e-mail: office@hopixit.com

Hopix IT

Как Гугъл индексира твоя сайт

 

Появата на уебсайта на първа страница на Гугъл е едно от приоритетните желания на почти всичките ни клиенти. Обикновено като подващаме темата за Search Engine Optimization или SEO или Оптимизиране за намиране от търсачките, първата подтема, през която минаваме е тази, за това как Гугъл индексира всеки сайт.

Преди време Гугъл сами декларираха пред останалия свят основната цел на тяхната търсачка: Да организираме информацията в целия свят и да я направим общодостъпна и полезна! Разбира се, предлагането на информация сходна или близка до тази, която търсите е съществена стъпка за постигането на тази цел.

Най-кратко казано, търсачката на Гугъл работи по този начин:

  • Паяците на Гугъл обхождат мрежата като посещават отделните уеб страници в сайтовете;
  • След това, те добавят оптимизираните страници към техния индекс и ги категоризират;
  • Когато потребителят започне да търси, то Гугъл му показва най-добрите резултати базирани на термините използвани в търсенето.

Сега го повтаряме с малко допълнения.

Първо, ботовете за търсене на Гугъл (това са части от автоматизиран софтуер, които се наричат „паяци“) обхождат уеб пространството. Това действие казано директно звучи така: ботовете посещават всяка една страница в мрежата, независимо дали е нова или не.

Второ, паяците имат вкус и стандарти. Ако им хареса страницата ви, или по-точно, ако вашата страница отговаря на критериите на Гугъл, то те я добавят към индекса на Гугъл и я категоризират. Сега ще отворим една скоба, за да стане по-ясно. Страницата ви трябва да бъде оптимизирана, което ще рече че ботът може да я обходи цялата. Какви са основните правила, за да може една страница да бъде оптимизирана ще пишем допълнително.

Трето, когато някой търси в Гугъл, то търсачката му предлага това, което смята за най-близко до въведените в търсачката думи. Предлагането се случва след много пресмятания и съпоставяния, които целят да сравнят търсената дума или израз с индексираните страници, според сходни или същите думи и изрази.